Grannsamverkan

Varför Grannsamverkan i Mystängen?

Brottsstatistik för Norra Hisingen, där Mystängens ingår, visar att området placerar sig högt på "brottslistan" och lågt på "trygghetslistan". Mystängen är dock ett undantag i området och är i dagsläget en lugn och trygg del av Norra Hisingen men i farlig närhet till "stora problemområden".

Av den anledningen har 8 voluntärer boende i Mystängen avsikten att arbeta proaktivt genom att starta upp Grannsamverkan tillsammans med Kommunpolis Håkan Bredinge.

Vi har haft ett Grannsamverkan-möte med "våran" Polis Håkan den 1 oktober och där delat in Mystängen i 7 områden med kontaktombud i varje område, (se länk nedan). Vid uppstart av städdagen den 13 oktober kommer vi att ha en kortare presentation vilka vi är och vad vi gjort fram till nu. Vi kommer också på städdagen ha tillgång till ett antal grannsamverkan-skyltar att placera ut i området, något som kan vara en lämplig uppgift för en mindre grupp på städdagen.

Det finns 7 kontaktombud, (se länk nedan), i området som ni förhoppningsvis tar kontakt med eller blir kontakta av under hösten för diskussion om hur ni inom er lilla grupp kan arbeta tillsammans.

Grannsamverkan är självklart helt frivilligt, hur mycket man engagerar sig är upp till var och en. Målet är att bilda gemensamheter, skapa trygghet, tillförsikt och tillsammans planera hur man agerar för att försvåra för brottsligheten i Mystängen. Då ingen gemensam brottsförebyggande verksamhet varit aktuell i området sedan byggnationen 1994 blir allting vi gör tillsammans bara positivt. Det behöver inte vara krångligt, sunt förnuft och engagemang räcker som alltid väldigt långt. Grannsamverkan kanske också bidrar till än mer gemensamhet och intresse för städdagar / årsmöten om vi hittar brottsförebyggande åtgärder som vi ev. kan genomföra tillsammans på t.ex. städdagar. Tänkvärt är att upplysta och öppna ytor utan "gömställen" är bland det västa "ljusskygga individer" kan tänka sig.

För mer information se Grannsamverkan i Mystängen
Detta innehåller mer information om Grannsamverkan, hur detta kommer att tillämpas i Mystängen, karta över indelningen av området och lista med kontaktombud.

Det finns mycket information om grannsamverkan på nätet Samverkan mot brott.

12 jun, 2022
Avatar

Robbin Hultgren